Probiotikumokkal az ekcéma ellen

Az ekcéma a bőr leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség, a bőrön akut vagy krónikus tünetekkel. Különösen ijesztő lehet, ha csecsemő-kisgyermek bőrén észleljük, és tanácstalanok vagyunk, hogy mitől alakult ki, és hogyan mulasszuk el. Az atópiás (veleszületett) ekcéma genetikailag meghatározott, gyakorisága a gyermekek körében 10-15 %-os.

A betegség krónikus, rendszeresen kiújul, és erős viszketéssel jár, hátterében a bőr „gát” (barrier)-funkciójának, és immun-szabályozásának zavara áll. Ezeken kívül több környezeti (időjárás, ruházkodás, étkezés, hormonhatások, fertőzések) és pszichés provokáló faktort is azonosítottak. A kórlefolyásra jellemző az ún. „atópiás menetelés”: néha látunk emésztési zavarokat, majd jönnek a bőrtünetek, szénanátha, esetleg asztma. Ennek megfelelően számos vizsgálat történt, hogy minél szélesebb körű ismereteket szerezzünk az egyes befolyásoló tényezőkről, hiszen az évekig tartó betegség és az életkor miatt igyekezni kell minél kíméletesebb, mellékhatás-mentes kezelési módokat választani.

Dr. Jánosy Eszter

A kutatások egy része az emésztőrendszerrrel volt kapcsolatos: vizsgálták a normál / sérült bélflóra kihatását a bőrtünetek súlyosságára, illetve a probiotikumok alkalmazásának hatásosságát. Az elmúlt évek tanulmányai kimutatták, hogy a probiotikumok módosíthatják a szervezet immun-állapotát, és javíthatják a bél barrier(gát)-funkcióját, amely hozzájárul az atópiás ekcéma megelőzéséhez és kezeléséhez, különösen azokban az esetekben, ahol étel-allergia, vagy étel-intolerancia is szerepet játszik a tünetek rosszabbodásában. Nem minden probiotikum hatékony azonban az ekcéma kezelésében, a sikeresség függ a probiotikum fajtájától, illetve mennyiségétől / adagjától. A vizsgálatok kiderítették, hogy a Bifidobacterium bifidum száma jellemzően alacsonyabb az ekcémás csecsemők székletében – így ennek normalizálása megakadályozhatja az ekcéma előfordulását. Kimutatták, hogy a probiotikumok immunrendszer-serkentő funkcióval rendelkeznek, és képesek javítani a bélrendszer gát-funkcióját, és csökkenteni a (bizonyos faktorokra adott) gyulladásos reakciót. A vizsgálatok továbbra is folytatódnak, a jelen eredmények szerint a probiotikumok alkalmazása legalább 8 hétig jótékony hatással van az atópiás ekcéma tüneteire.

A Bioray Probiotikum 11 különböző probiotikus törzset tartalmaz, mindegyik törzsnek más és más szerepe van, így ez széleskörű hatékonyságot biztosít. 100 %-ban természetes, GMO-mentes, tejszármazék-mentes, alkohol-mentes, glutén-mentes, szója-mentes, színezék és mesterséges ízesítő-mentes, ily módon magas fokú a biztonságossága. A hozzáadott klorella alga méregtelenítő funkcióval bír. Csepp állagú, ezáltal könnyű a beadása. Szobahőmérsékleten tárolható, így mindig könnyen hozzáférhető.

 

Dr. Jánosy Eszter
kozmetológus, bőr és nemi beteg gyógyász

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =