Fekete Éva, diplomás védőnő

Védőnői köszöntő szülőknek, kisbaba születésekor – Fekete Éva, diplomás védőnő

Kedves Édesanya, Édesapa!

Mindenek előtt gratulálok újszülött gyermekükhöz, gondozzák, neveljék őt boldogságban, egészségben! Az ilyenkor szokásos jókívánságok ellenére sajnos mindannyian megtapasztaljuk az első hetek, hónapok nehézségeit, és ezek között is azt a szorongást, amit a baba sírása okoz. Természetes, ha ilyenkor egy szülő szeretne mindent megtenni a panaszok megszüntetéséért, a gyerek megnyugtatásáért.

A kiscsecsemő fájdalmas sírásának leggyakrabban hasfájás, más néven a kólika az oka. A panaszok jellemzően 2-3 hetes korban kezdődnek, és csak 3-4 hónapos korra enyhülnek. Akkor beszélünk kólikáról, ha a panaszos sírás 3 héten keresztül, hetente legalább 3 napon, és olyankor legalább 3 órán keresztül tartanak. A fájdalmas sírás általában délután vagy az esti órákban jelentkezik, a csecsemő hirtelen, látszólag minden ok nélkül, vigasztalhatatlan sírásba kezd, kezét ökölbe szorítja, lábait felhúzza, arca gyakran kivörösödhet, pocakja kemény, feszülő. A sírási idők kivételével a baba nyugodt, egészséges benyomást kelt, és súlyfejlődése egyenletes.

Ha a kisbabánk sír, először nézzük meg, hogy nem lehet-e éhes, nem fázik-e, nincs-e túlöltöztetve, szabadon mozgathatja-e kezeit, lábait? Nem zavarja-e esetleg egy tele pelus, és megtapintva a homlokát, mellkasát, nem érezzük-e melegebbnek, lázasnak?

Mit tehetünk, ha a fenti okok kizárhatók?

Próbáljuk a babát megnyugtatni, ringassuk, énekeljünk neki, húzzuk a hátán fekvő gyerek hasára térben behajlított lábait, körözzünk minkét térdével óvatosan kifelé és vissza, simogassuk a pocakját finoman masszírozva. Oldhatja a hasi görcsöket a hasra helyezett könnyű, melegvizes borogatás, esetleg egy meleg fürdő. Ha ezek nem segítenek, jótékony hatású lehet egy kis séta, levegőzés. A rázás azonban semmiképp nem segít, sőt árt!

Ügyeljen az anyuka a helyes szoptatási technikára, ha lehet, ülve szoptasson és ne tartsa a babát vízszintes helyzetben. Előnyös lehet, ha egy mohón szívó és ezért sok levegőt nyelő csecsemőt szoptatás közben is megpróbáljuk büfiztetni. Ha tápszert adunk, ügyeljünk a megfelelő cumisüvegre.

Előnyösebb, ha a szoptató anyuka kerüli a felfúvódást okozó, puffasztó, fűszeres élelmiszereket, alkoholt és nem viszi túlzásba a tejtermékek fogyasztását.

A kólika hátterét kutatják, de a mai napig nem ismerjük pontosan. Annyi azonban bizonyos, hogy a születést követően még hiányoznak a bélrendszerből az emésztéshez szükséges úgynevezett egészséges baktériumok. Megtelepedésüket nagymértékben segíti az anyatejes táplálás, de a normál bélflóra kialakulása így is igénybe vehet két-három hónapot.

Bizonyos probiotikumok (pl. a Bioray cég terméke) élő mikroorganizmusok megfelelő mennyiségű bejuttatása révén elősegítik a kedvező élettani hatású bélbaktériumok szaporodását.

Amennyiben a panaszok mégsem enyhülnének, természetesen konzultáljon gyermekorvosával!

Bízva abban, hogy tanácsaimmal segítettem a panaszok megoldásában, még egyszer jó egészséget és sok-sok vidám percet kívánok Családjuk minden tagjának!

 

Fekete Éva

diplomás védőnő

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + 12 =