dr.Póta György

A csecsemőkori kólikáról, a legfrissebb tanulmányok információit ismertetve – interjú Dr. Póta György, házi gyermekorvossal

Mikor beszélünk kólikáról?
A kiscsecsemők szülei legtöbbször azért keresik fel a gyermekorvost, mert „sokat sír a baba”. Az újszülöttek sírásának leggyakoribb oka a hasfájás, vagy másnéven kólika.

A csecsemőkori kólikát manapság a működésből eredő kórképek közé soroljuk, ez azt jelenti, hogy nincs kimutatható szervi elváltozás a hátterében, bármelyik csecsemőnél előfordulhat és általában 4, legkésőbb 6 hónapos korra elmúlik.

Milyen innováció jelent meg a kólika kezelésében?
Eddig a kezelés több irányban történhetett: vagy a Lactobacillus reuteri nevű, természetes baktérium pótlásával, vagy, ha a babáknál puffadásos tünetek is jelentkeztek, a puffadás tüneteit enyhíthettük a szimetikon tartalmú gyógyszerek adásával.

A legújabb amerikai tanulmányok azonban új irányt mutatnak. A legfrisebb tudományos publikációk összekapcsolják a kólikát a diszbiózissal és a gyomorbélrendszeri gyulladással.

Mi is az a diszbiózis?
Az egészséges bélflóra egyensúlyának eltolódása, amely bélgyulladáshoz vezet.

Legújabb vizsgálatok szerint, a kólikás babák bélflóra összetétele eltérő a nem kólikás babákénál. Kólikás babáknál a bélflóra baktériumfajta összetétele kisebb, mint egészséges társaiknál, így például kevesebb a Bifidobacterium és a Lactobacillus törzsek száma.

Mi állhat ennek hátterében?
Az elmúlt évtizedekben a csecsemőkori bélrendszeri diszbiózis előfordulási arányának drámai növekedése figyelhető meg fejlett országokban, melyben a környezeti- és életmódtényezők egyaránt nagy szerepet játszanak.

Megállapították, hogy míg 1926-ban a szoptatott csecsemők átlagos széklet-pH-ja (vegyhatása) 4,66 volt, a nem szoptatottaké 6,0, addig a szoptatott csecsemőké 1955-ben már 5,3 és 5,5 között volt, míg a 2000-es évekre már gyakorlatilag a táplálás módjától függetlenül, a széklet-pH 6,5-re nőtt.

Ez azért jelent gondot, mert a legtöbb patogén baktérium inkább a semlegeshez közelítő pH-érték (pH 6,0–7,0) mellett szaporodik jól és savas körülmények között (pH 5,5 és alatta) kevésbé. Így a bélrendszerben gyakoribb a kóros, gázképző baktériumtörzsek előfordulása.

Milyen megoldást tud javasolni?
Az egyensúly visszaállítása a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert tejsavbaktériumok közé tartozó Bifidobaktériumok révén lehetséges. A Bifidobaktériumok gyulladáscsökkentő hatásának mechanizmusa a széklet pH-értékének (vegyhatásának) a csökkentése, ami védő szerepet tölt be a potenciálisan patogén baktériumokkal szemben.

Ha a diszbiózist, mint a kólika kiváltó okát akarjuk megszüntetni, érdemes minél többféle törzset tartalmazó készítményt adni a babának. Igy a kezelésben – új szempontként – a gyulladás csökkenést célozzuk meg.

Az NDF Colic Relief 11 féle baktériumtörzset tartalmaz, mely speciálisan a kisbabák részére lett kifejlesztve.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + kettő =